Apple en Cloudflare werken samen om te voorkomen dat je ISP ziet welke websites je bezoekt

Apple en Cloudflare werken samen om een nieuw internetprotocol te ontwikkelen met de naam “Oblivious DNS-over-HTTPS” of “ODoH”, dat kan voorkomen dat Internet Service Providers (ISP’s) weten welke websites je bezoekt.

Bij het bezoeken van een website kan het verzoek worden gelogd en kan je ISP worden verteld welke websites je hebt bezocht, tot aan de hostnamen en subdomeinen. Deze informatie bevatten waardevolle gegevens die deze bedrijven aan adverteerders verkopen en er flinke winsten mee maken.

Oblivious DNS-over-HTTPS

ODoH werkt door de DNS-query te versleutelen voordat deze door een proxyserver wordt doorgegeven. Omdat het versleuteld is, kan de proxy de query niet zien, zodat de DNS-oplosser niet kan weten welke websites zijn bezocht.

“Wat ODoH moet doen is de informatie over wie de vraag stelt en wat de vraag is, scheiden”, zei Cloudflare’s hoofd van het onderzoek, Nick Sullivan.

ODoh is echter alleen in staat om de privacy te waarborgen als twee verschillende organisaties de proxyserver en de DNS-dienst draaien. Op dit moment is ODoh nog steeds een voorgesteld protocol dat door de Internet Engineering Task Force moet worden ondertekend om door browsers en besturingssystemen te worden overgenomen.

In de tussentijd kun je onze blog bekijken over Hoe je jezelf kunt beschermen tegen het snuffelen van je internetprovider op de websites die je bezoekt, en je privacy op het web kunt beschermen.

Bron: www.9to5mac.com