Database tools voor MySQL

In deze serie geef ik een overzicht van de tools die ik gebruik. Deze week gaat het over database tools voor MySQL. Als je bijvoorbeeld een WordPress (WP) site hebt, dan staan je artikelen in de database. Nu kan je WP gebruiken om ze aan te passen en dat raad ik ook zeker aan, maar zelfs bij WP kan het soms handig zijn om rechtstreeks bij de database te kunnen, bijvoorbeeld om je wachtwoord te resetten. Als je websites ontwikkelt en zeker bij maatwerk oplossingen, dan ontkom je niet aan een goede MySQL tool.

MySQL Database Tools

Een database is een manier om gegevens georganiseerd op te slaan en op een PHP website wordt vaak de MySQL database gebruikt. Dit is een open source database die makkelijk vanuit PHP aan te roepen is. Hoewel je met MySQL kan communiceren via de commandline, zijn er makkelijke programma’s voor handen, die het database leven een stuk aangenamer maken.

PHPMyAdmin (web)

De meest bekende (web) tool is PHPMyAdmin (PMA). Ook open source op github. Hoewel je het zelf kan installeren op je website, hoeft dat niet, omdat we het al (per server) voorinstalleren. De URL voor PMA kan je eenmalig via het control panel opvragen, sla deze daarna op in je favorieten om er in het vervolg nog sneller naar toe te kunnen gaan. PHPMyAdmin heeft veel functionaliteit om veel gebruikte zaken snel te kunnen doen: select, insert, update, delete. Maar ook het wijzigen van een prefix voor meerdere tabellen tegelijk kan heel snel.

phpmyadmin

Sequel Pro (Mac)

Sequel Pro is geen web tool zoals PMA (hierboven), maar een programma en dus makkelijk te starten. Zodra het programma opent selecteer je een van je favoriete verbindingen en wordt de connectie opgezet. Die connectie kan met een server ver weg zijn, maar uiteraard ook met een lokale server op je eigen computer (bijvoorbeeld via MAMP of XAMPP of Vagrant). Soms moet je aanpassingen doen aan een database en is er geen PHPMyAdmin beschikbaar, maar kan er wel via SSH verbonden worden, dan kan Sequel Pro via SSH de connectie op zetten. Waar ik Sequel Pro zelf met name voor gebruik is voor importeren. Waar PMA gebonden is aan een beperkte laadtijd (bijvoorbeeld 30 seconden) omdat het via de webserver gaat, heeft Sequel Pro geen problemen met het lokaal importeren van een paar honderd MB aan SQL data.

sequel pro

MySQL WorkBench (Mac/Windows/Linux)

MySQL WorkBench van de makers van MySQL is open source op github, maar wel zo makkelijk te downloaden als software voor je PC, Mac of Linux computer. MySQL WorkBench kan van alles (design, develop, administer, visual performance, database migration). Maar de belangrijkste reden waarom het tot mijn toolbox behoort is omdat je een SQL export kan inladen en dan vrij snel een geweldig mooi diagram kan maken om te documenteren hoe de relaties in je database in elkaar zitten. Documenteren is natuurlijk met name handig als je met meerdere mensen aan een project werkt, maar ook voor jezelf als je jaren later een lastige fout snel moet oplossen in een complex project. Documenteren is onderdeel van het development proces. En waar ik ook vaak genoeg gebruik maak van LucidChart, kan MySQL WorkBench bestaande tabellen importeren en dat kan natuurlijk een hoop werk schelen!

MySQL Workbench Visual Design

 

Published
Categorized as Blog

By Rutger Hensel

Rutger is mede-oprichter van Hensel Hosting. Hij is verantwoordelijk voor de software ontwikkeling binnen Hensel Hosting en woont in Californië met zijn vrouw en drie kinderen. Wist je dat: Rutger voor Hensel Hosting bijna acht jaar piloot was bij de KLM? Maar zijn passie eigenlijk ligt in webhosting en internet software development. Hij is daarnaast ook een gadget freak.