Wat veel mensen niet weten van WordPress…

Een WordPress site wordt vaak gebruikt als een persoonlijk weblog. Iedere WordPress site krijgt standaard de ondertitel: just another WordPress site. Wat veel mensen echter niet weten, is dat met de WordPress.org software bijna alle typen websites gemaakt kunnen worden! In deze blogpost laat ik dit zien met enige voorbeelden. Wist je bijvoorbeeld dat de volledige website waar je dit artikel op leest ook een WordPress website is?

“WordPress is in 2003 gestart met weinig code om het publiceren van tekst op het web gemakkelijker te maken. De eerste gebruikers waren op één hand te tellen. Sindsdien maken vele webloggers de overstap naar WordPress, dat inmiddels is uitgegroeid tot één van de grootste open source projecten op het web”.

De reden dat veel mensen WordPress slechts associëren met bloggen komt onder andere door de grote bekendheid van WordPress.com. Deze internetdienst zorgt voor de hosting van weblogs. De mogelijkheid om op deze website een weblog te plaatsen was in eerste instantie alleen mogelijk op uitnodiging. In november 2005 werd het voor iedereen mogelijk om een weblog op WordPress.com te starten. Inmiddels hebben al meer dan 60 miljoen personen een weblog via WordPres.com aangemaakt.

De website WordPress.com moet echter niet door elkaar worden gehaald met WordPress.org. Deze laatste biedt namelijk veel meer mogelijkheden dan slechts het bloggen. Met deze software kan een complete en professionele website gemaakt worden. Of het nu gaat om een webwinkel, een fotogalerij, persoonlijke website of professionele website, door het downloaden van de juiste plugins en thema’s is alles te creëren. Er is geen technische kennis nodig van HTML en WordPress is gebruiksvriendelijker dan veel andere CMS’en.

Persoonlijke website

Een voorbeeld van een persoonlijke website die is gemaakt met WordPress, is die van Usain Bolt. Op deze website staat een bibliografie, het laatste nieuws en nog veel meer informatie. Met het downloaden van het juiste thema is het simpel om een soortgelijke website te maken.

Installeer plugin

Webshop

Een voorbeeld van een webshop die is gemaakt met WordPress is de website fontaine-designs.com. Een bezoeker van deze site kan onder andere de online collectie bekijken, bestellingen plaatsen en de bestelling traceren. WooCommerce is een veel gedownloade plugin voor het ontwikkelen van webshops. Daarnaast bestaan er plugins voor verschillende betaalmogelijkheden, zoals de Pronamic iDEAL plugin.

WP blog vb Fontaine

 

Professionele bedrijfswebsite

Het is ook mogelijk om met WordPress een professionele bedrijfsite te creëren. De website van Tribune MediaGroup is hier een voorbeeld van. Deze website fungeert als het visitekaartje van het bedrijf. Op deze website is onder andere het portfolio van het bedrijf te zien.

WP blog vb Fontaine

 

Een pluspunt van WordPress is dat een website standaard zoekmachine vriendelijk wordt ingericht. Hierdoor kan deze goed geïndexeerd worden door zoekmachines als Google. Daarnaast zijn er plugins te downloaden waarmee de SEO prestaties van pagina’s gemeten kunnen worden. Een ander voordeel van WordPress is dat de software gratis is en binnen vijf minuten geïnstalleerd kan worden. WordPress is een open source systeem, waardoor iedereen kan werken aan de programmacode. Er is een gemeenschap van programmeurs die continu verbeteringen aanbrengt, waardoor WordPress doorontwikkelt. Wist je dat maarliefst 17,5% van alle websites momenteel gemaakt wordt met WordPress als CMS?

Het is dus mogelijk om met WordPress bijna alle soorten websites te maken. De software is te downloaden via WordPress.org. Het enige wat je nodig hebt, is een webhost die voldoet aan de eisen om WordPress te kunnen draaien. Werk je momenteel al met de Engelse versie van WordPress en zou je liever met de Nederlandse versie werken? Lees in onze eerdere blog hoe je de Engelse versie omzet in de Nederlandse. Heb je vragen over WordPress? Ik geef je graag goede tips!

Petra Bos