De zoekmachine die je niet volgt

Er is een nieuw slagveld in de browseroorlogen: de privacy van de gebruiker. Onlangs publiceerden we een artikel over de Brave browser en hoe effectief zijn tracker-blokkeringstechnologie├źn zijn. Hier is een andere privacy-gerichte zoekmachine die je helpt om te genieten van het internet zonder je zorgen te maken over het achterlaten van een digitale voetafdruk.

Wat is DuckDuckGo?

DuckDuckGo is een zoekmachine, die echte privacy en een veilige surfervaring biedt. Het beschermt je browse-activiteiten door het blokkeren van tracking cookies die in staat zijn om je en jouw apparaat te identificeren. Niet alleen zorgen ze ervoor dat je online beter beschermd bent, maar ze scannen en rangschikken ook elke website die je bezoekt op basis van hun privacybeleid, zodat je kunt zien hoe veilig de site is die je bezoekt. Bovendien heeft DDG ook mobiele app browsers voor Android en IOS, en browser extensies.

Een andere nuttige en veilige functie die DuckDuckGo biedt, is de !bangs. Hiermee kun je rechtstreeks op andere sites zoeken en DuckDuckGo omzeilen als je dat wenst. De ! betekent dat je een snelkoppeling met “bangs” wilt gebruiken. Typ gewoon ! en de naam van de site die je wilt bezoeken, en je wordt direct naar de site geleid. Om het makkelijker te maken heeft DuckDuckGo een aantal afkortingen voor veel bezochte sites, die ook met autocomplete werken.

Als je bijvoorbeeld een zoekopdracht uitvoert en je krijgt niet de resultaten waar je naar op zoek was, dan doe je gewoon dezelfde zoekopdracht met !g ervoor, om in plaats daarvan af en toe een zoekopdracht op Google uit te voeren.

new car
!g new car

In het algemeen werkt DuckDuckGo op dezelfde manier als andere zoekmachines, maar het belangrijkste verschil is dat het niet je gegevens of IP-adres opslaat. Het doel van DuckDuckGo is dat gebruikers veilig kunnen browsen en hun privacy behouden. Ze zijn trouw gebleven aan hun woord, dat zelfs als je hen vraagt hoeveel gebruikers ze hebben, ze je geen exact antwoord kunnen geven, maar in augustus 2020, hebben ze meer dan 2 miljard totale zoekopdrachten verzorgd. DuckDuckGo heeft een lange weg afgelegd vanaf zijn nederige begin in 2008. Hun populariteit is enorm gegroeid, vergeleken met andere privacy-gerichte zoekmachines.

Als je ook gehecht bent aan het behoud van je privacy, dan heb je misschien al gehoord van DuckDuckGo. Zo niet, dan is dit een goed moment om jezelf te bevrijden van nieuwsgierige blikken en veiliger te browsen.