FTP clients

Als ik ergens aan verslaafd ben dan is het wel nieuwe tools uitproberen om het leven makkelijker en efficiënter te maken. Deze week ligt de focus op FTP clients, dat is software om bestanden te kopiëren tussen je eigen computer en de hosting server. In deze serie geef ik een overzicht van de tools die ik gebruik. Ik ben ook erg benieuwd naar de tools en sites die je zelf gebruikt.

 

FTP clients

FTP clients zijn software programma’s om bestanden te kopiëren tussen je eigen computer en de hosting server. Daarmee kan je dus je website updaten.

Coda (Mac) – ik gebruik Coda nog steeds voor die gevallen waar het nodig is om code te updaten via FTP. Dat is makkelijk voor een quick fix. Coda is met name een editor met ingebouwde FTP. Coda is super voor kleine aanpassingen, die je dan direct op de server kan checken. Ik raad Coda niet aan voor het downloaden van een hele site, het kan op zich wel, maar het mist functionaliteiten die een dedicated FTP client wel biedt. Betere tools daarvoor zijn Transmit (Mac) en File-Zilla (Mac/Windows/Linux) zie hieronder. Kosten: $99.

Transmit (Mac) – Transmit (van de makers van Coda) is een echte dedicated FTP client. Je kan profielen aanmaken voor je websites (ook importeren van profielen vanuit Coda, Cyberduck en File-Zilla). Het downloaden van een site gaat erg snel, doordat er meerdere connecties worden gemaakt. Ook kan het een afgebroken download weer oppakken en afmaken. Kosten zijn rond $35, maar als je veel gebruik maakt van FTP is het zeker de moeite waard.

File-Zilla (Mac/Windows/Linux) – Een gratis open source dedicated FTP client, met profielen (via de site manager). Dit is mijn favoriete FTP client. Wat ik met name handig vind is de queue (wachtrij) helemaal onderaan het scherm, zodat je goed kan zien hoeveel er nog moet, wat er gelukt is, of niet gelukt is. Je kan ook continu bestanden toevoegen en je ziet goed wat er allemaal gebeurt. Je kan ook aangeven wat er moet gebeuren als een bestand al bestaat bijvoorbeeld, zodat het programma helemaal automatisch kan werken en je er dus geen omkijken naar hebt! Als bonus is het programma op alle platformen beschikbaar: Mac en Windows en Linux.

 file-zilla

Volgende week: Versioning tools (git & diff)

Heb je een suggestie, laat het graag weten.

Published
Categorized as Blog

By Rutger

Rutger is mede-oprichter van Hensel Hosting.