WordPress 5.5 “Eckstine”

WordPress 5.5 “Eckstine” is eindelijk uitgebracht. De 39e versie van WordPress is vernoemd naar de jazzmuzikant Billy Eckstine. Je kunt de laatste versie van WordPress downloaden of updaten in je dashboard.

Met de nieuwe WordPress 5.5 “Eckstine” krijgt je site nieuwe kracht omdat het vol zit met grote verbeteringen en nieuwe functies.

Dus laten we direct kijken naar de meest opvallende nieuwe functies en grote veranderingen met WordPress 5.5. “Eckstine”.

Nieuwe functies voor de redactie

Inline-beeldbewerking – Foto’s inline bijsnijden, draaien en inline inzoomen vanuit beeldblokken

Blokpatronen – Het bouwen van uitgebreide pagina’s kan een makkie zijn met nieuwe blokpatronen. Meerdere zijn standaard opgenomen.

Apparaatvoorvertoningen – Bekijk hoe je inhoud eruit zal zien voor gebruikers op veel verschillende schermgroottes.

Einde van teveel “blocks” – Het nieuwe paneel voor blokinzet geeft gestroomlijnde categorieën en collecties weer. Als bonus ondersteunt het patronen en integreert het met de nieuwe blokken kiezer.

Ontdek, installeer en voeg blokken van derden in vanuit je editor met behulp van de nieuwe blokken kiezer.

Een betere, vlottere bewerkingservaring met:
Verfijnde drag-and-drop
Blokverhuizers die je kunt zien en grijpen
Selectie van het moederblok
Contextuele aandachtspunten
Met multi-selecte opmaak kun je een aantal blokken in één keer wijzigen
Mogelijkheid om blokken gemakkelijk te kopiëren en te verplaatsen
En, betere prestaties

Een uitgebreide ontwerptoolset voor thema’s.
Voeg nu achtergronden en kleurverlopen toe aan meer soorten blokken, zoals groepen, kolommen, media & tekst.

En ondersteuning voor meer soorten metingen – niet alleen pixels. Kies ems, rems, percentages, vh, vw, en meer! Plus, regelhoogte aanpassen tijdens het typen, het schrijven en het zetten van de letters in de naadloze handeling.

XML-sitemaps

XML-sitemaps zijn nu opgenomen in WordPress en standaard ingeschakeld. Google-ontwikkelaar Pascal Birchler zei in de samenvoegingsaankondiging: “Deze ingebouwde sitemap functie is bedoeld om de vereiste basisfunctionaliteit voor het Sitemap protocol voor basis WordPress objecten te bieden en stelt ontwikkelaars vervolgens in staat om deze functionaliteit uit te breiden met een robuuste en consistente set van filters”.

Auto-updates voor plugins en thema’s

Vanaf versie 5.5, kunnen site-eigenaren in theorie plugins installeren, ze vergeten en toch veilig blijven, omdat de plugins automatisch worden bijgewerkt.

Standaard Lazy Load Afbeeldingen in WordPress

WordPress 5.5 maakt het een standaard optie voor alle sites door het ‘loading’ attribuut toe te voegen aan de img tag. Dit is een belangrijke prestatiebump die veel bandbreedte zal besparen en de prestaties van je WordPress site en voor je WordPress hosting server zal verbeteren.