Zijn er statistieken van mijn website beschikbaar?

Beschikbare statistieken

Statistieken (bezoekersaantallen en informatie) zijn inderdaad voor alle hosting en doorstuur pakketten beschikbaar via het Customer Care Center. De gebruikte software is Webalizer. Een voorbeeld is te vinden op http://www.webalizer.org/sample/index.html.

Een andere uitgebreid en gratis programma is google analytics – maak een account aan, en je krijgt een klein stukje code dat je kunt toevoegen aan de footer van je website.

Handleiding statistieken in het Customer Care Center

Uitleg webalizer

Een overzicht van de gebruikte termen:

  • Hits (verzoek):
    geeft het totale aantal verzoeken aan je website aan.
  • Files (een bestand):
    Elke hit waarbij ook daadwerkelijk iets wordt teruggestuurd; een plaatje of pagina telt als “file”. Niet alle hits geven namelijk iets terug, bijvoorbeeld als een niet bestaande pagina wordt opgevraagd (dit zie je in je browser als een 404-Not Found, kijk maar op http://www.managedomain.nl/nietbestaandepagina.html. Die pagina levert dus 1 hit op, maar geen file. Ook bestanden die lokaal gecached waren door je computer geven geen file; het bestand hoeft immers niet opnieuw verzonden te worden.Hint: Door te kijken naar het verschil tussen hits en files kun je een ruwe schatting maken van herhalingsbezoeken, aangezien mensen die vaak je website bezoeken veel bestanden gecached (al eerder bekeken) hebben.
  • Sites (adres):
    Het aantal unieke IP-adressen dat een verzoek aan je website gedaan hebben. Hoewel op het eerste gezicht een goede schatting voor het aantal unieke bezoekers, moet je wel rekening houden met het feit dat een IP adres niet uniek is per computer, maar per “internetverbinding” (binnen grote bedrijven of universiteiten kunnen honderden of duizenden mensen van één adres gebruik maken).
  • Visits (bezoek):
    Telt wanneer een uniek adres (site) voor het eerst een verzoek doet aan je website. Zolang de site verzoeken blijft sturen binnen een tijdspanne van 30 minuten blijft dit tellen voor 1 visit. Als er 30 minuten geen verzoek van deze site meer binnenkomt, wordt er bij zijn volgende verzoek een nieuwe visit geteld. Een visit telt alleen als er een echte “page” (pagina) wordt opgevraagd (bijvoorbeeld www.managedomain.nl/index.php). Als iemand enkel een plaatje bekijkt, zoals https://www.managedomain.nl/img/dutch.gif, dan is dat geen visit.
  • Page (pagina):
    Alle echte pagina’s; bijvoorbeeld html of php bestanden en losse plaatjes of filmpjes. Zie ook de uitleg bij visits en/of veelgestelde vragen.
  • kB F (kB Files):
    Elke keer als er een bestand van je website wordt opgevraagd kost dit een stukje dataverkeer. KB Files geeft de totale hoeveelheid dataverkeer die je website bestanden hebben gegenereerd weer.
  • Kbyte (KB):
    Wordt gebruikt om het dataverbruik te tonen, zie ook het gebruikte dataverkeer in het Customer Care Center.
    Voor het omrekenen: 1000 KB is 1 MB (Megabyte). 1000 MB is 1 GB (Gigabyte).

Algemene vragen over webstatistieken (gericht op Webalizer)

1. Hoe is het verschil in bezoekersaantallen te verklaren tussen jullie statistieken en andere statistieken?

Als voorbeeld gebruiken we een populaire gratis teller, Webstats4u (let op, gebruik hiervan kan leiden tot pop-ups op je website!).

Daarvoor moeten we uitleggen op welke manier de statistieken worden gemaakt. Webstats4u bestaat bijvoorbeeld uit een plaatje, dat je in het index bestand hebt opgenomen. Elke keer dat dit plaatje wordt geladen door iemand telt webstats4u 1 bezoek (en laat het een reclame pop-up zien in de browser). Dit zorgt weliswaar voor een ruwe schatting van het aantal mensen dat binnenkomt op www.jouwwebsite.nl, maar alle bezoeken die niet via die pagina gaan, worden niet meegeteld. Onze statistieken werken op basis van de logbestanden van de webserver. Elke pagina die wordt opgevraagd, wordt op deze manier meegenomen. Doordat met logbestanden wordt gewerkt is er minder kans op “foutieve” metingen.

Als je kijkt onder het kopje “Top 10 of 11 Total Entry Pages” zie je bijvoorbeeld dat een deel van de bezoekers niet binnenkomt via / (het index bestand), maar via bijvoorbeeld anderepagina.html. Dat is bijvoorbeeld het geval als mensen via een zoekmachine of een link direct op een andere pagina terecht komen. Deze entries worden soms niet door de webstats4u teller gezien.

2. Ik heb volgens mijn statistieken veel meer sites dan visits?

Een visit betekent dat de bezoeker een echte pagina heeft opgevraagd, als je nu bijvoorbeeld de volgende link volgt: http://www.domein.nl/plaatje.jpg registreert het systeem wel een site (uniek adres) maar geen visit (je vraagt enkel een plaatje op). Als je zo’n plaatje nu op een forum of ergens op internet zet en veel mensen bekijken dat plaatje maar niet je website, krijg je statistieken met veel meer sites dan visits.

3. Ik heb een gratis teller geïnstalleerd en nu klagen mijn bezoekers over POP-UPS/Spam op mijn website?

Voor niets gaat de zon op, dat geldt ook op internet. Sommige tellers zijn gratis, maar in ruil daarvoor maken ze wel reclame op je website.